Friday, March 13, 2009

Dugaaan Seorang ‘STUDENT’

Lepas balik dr klas kul 12 td ngan m’ber ak,ngah on d way nak g dining, ujan turun ngan lebatnya..(pesal ayat ak cam skema??)ok, b’balik pada apa yg ak nak cite ni, m’ber ak si Ekyn ni tegur budak wing dier kowt..ok,kitorg mcm pelik coz org sume cbuk on d way nk blk bilik, m’ber die plak ngan payung die mcm nk g klas..so,tegur la m’ber dia..’nk g klas ker?’ pastu,m’ber die ckp ‘nk g test..’

Dlm ati ak mcm b’kata, ‘pergh..gler r test kul 12 kowt..bg ak,waktu ni otak ak mcm x bleh nk b’fikir..(ak benci klas kul 12) n ngan ujan yg turun bapak lebat..’
Kitorg pn b’kata..’biasa la..dugaan seorg student.’
Ble d fikir2 blk,mmg byk dugaan for student mcm kitorg ni…
************************************

DUGAAN 1
- Asignment yg datang serentak ngan quiz,test..(nak wat yg mna dulu?)
- Deadline(not DATELINE) mcm kalau bleh nk kne antar ari yg sama..
- penyelesaiannya, tido standard r kul 5 or 6 pagi coz nk siapkan assignment..
- buat pn mcm cincai2 jer asalkan siap n then carymark pn rendah..(nk slhkn sape??)

DUGAAN 2
- Pendrive rosak or ilang n kat dlm 2 ada plak assignment yg nk kena antar..
- Then,x der wat copy kat laptop..
- Penyelesaiannya, kne la wat blk ..(mcm nak mati jer ble pndrive ilang)
- Ak pn pnh merasai dugaan ni coz pndrive ak 2 rosak(ok,ak cool ble dier rosak..wtf??)

DUGAAN 3
- Bangun lambat(biasa la klas kul 8) n lecturer plak mcm bapak punctual..
- Mandi kambing,lembu n law bleh x yah mndi lngsung..
- Klas plak jauh sebatu(klas ak kne naik, trun bukit..ko ada ker?)
- Sampai kul 8.05 then lecturer plak bleh b’kata ‘u better go back n sleep..’
(hohoho..ok,stay cool…damn!)

DUGAAN 4

- Duit dlam poket dah mcm ‘idup segan,mati x mahu jer..’(apa ak merepek ni?) mknanya law nk d bandingkan ngan duit dlm poket bdak skola mcm emas ngan logam..
- Time 2 plak ATM yg mcm ibarat bestfren sume student kat cni dah jd MUSUH KETAT coz ROSAK OR DUIT DLM TU DAH ABIS..

(whoa!ak mcm nk campak tepi longkang jer mesin 2..)
- X der duit,b’mkna x bleh nk g CC,PASAR,UNIMART,CAFÉ…)
- X der duit b’makna x bleh nk beli TOPUP, call family kt kg..(homesick kowt..)
- X der duit b’makna kne mkn kt dining yg mknan dier sgt la SEDAP n 4 ringgit yg kerajaan bg tu sgt la b’harga..

DUGAAN 5
- Ketiadaan tiket tuk blk umah,kg d waktu cuti midsem..(yeah!ak penghuni setia UiTM Segamat)
- Law bleh,sebulan sblum blk tu dh kne beli tiket(m’ber ak blikan tuk 1 klas pnyer n org jual tiket 2 igt m’ber ak nak jual secara HARAM kat uitm..dah jd mcm ulat tiket plak..hohoho!!)
- Penyelesaiannya, duk mcm org BODO kat bilik, wat keje BODO kat bilik..(ak respect gler kat org yg x blk ni..haha)
- So, kne r pndai2 survive n b’kawan baik la ngan kera,babi utan kat blkang kolej..(sem lepas bilik ak kne msok ngan monyet n abis b’sepah buku ak..nasib bek mknan ak simpan dlm almari..hekhekhek..padan muka monyet tu x bleh nk curi megi kari ak..^_^)

DUGAAN 6

- Pakaian yg cantik or mahal besar kemungkinan di curi org di ampaian..
- Selipar jamban yg cantik or mahal besar kemungkinan di curi org di rak kasut..
- Tudung yg byk batu,labuci, besar kemungkinan di curi org dlm baldi masa ngah rendam ngan pelembut kain..
- Ak rasa mcm lawak coz ada yg wat notis kat board ‘sapa2 yg TERAMBIL bj dalam kaler &^** corak “”$^ sila pulangkan d blik Z $%^.. law MALU nk pulangkan, letak jer kat ampaian..’ (Haha!!bj dalam pn ada org curi ker??)

DUGAAN 7

- Sem br, blik br, roommate br..
- Law dpt roommate 1 kepala x per la gak,tp law dpt roommate kaki kebas cmner??
- Ada sorg roommate ak mcm jenis yg cpt emo(ak pn jd emo ngan dier..)
Nasib bek dier dah tukar blik..law x, mmg PERANG DUNIA KE-2 la agaknyer..
- Ada m’ber ak ni plak mengadu kt ak, x bleh nk trime dpt roommate br..

(biasa la… Br nk knal..tp bler dh knal, siap tido 1 bantal lg ngan roommate..ak tgk mcm dh lain mcm jer.. )
**********************************
Mmg byk dugaan kite sbagai seorang student..sbnarnya byk lg ak nk tulis,tp takut korg sume pn mcm boring plak baca entry pnjang2 ni..
Tp bagus gak ada dugaan ni coz bg kita pengalaman n sekurang-kurangnya x der la m’bosankan idup kita ni…
Dugaan tu sbnarnya bg kite KENANGAN sepanjang kte blaja kat U ni..
‘ PRACTICAL MAKE PERFECT’
**********************************
Mcm2 dugaan yg ada kat dlm dunia ni..
- Dugaan dlm p’belajaran
- Dugaan dlm p’cintaan
- Dugaan dlm pekerjaan
- Dugaan dlm kekeluargaan
- Dugaan dlm p’kahwinan
Setiap masalah ada jalan penyelesaian.....

renung-renungkan..


Thankz n Adios!!(^_^)




4 comments:

haapiness said...

setiap dugaan tu aku setuju...
but...
x yah cter r...

norzila musman said...

suke ati ak r nak cite..
blog ak beb..
:-p

pirah said...

dugaan 6 tu berlaku ker??
haha
blok intan tak gitu kan midah?!

zamrud je kowt...ahakz3

norzila musman said...

x der..yg ak cite ni b'laku kt ts n sr..
haha!!
serious!mcm lawak plak kn??
^_^